Powered By Blogger

Monday, April 12, 2010

1. nädala kodutöö

1. nädala kodutöö veebilink: http://lemill.net/content/webpages/viitamine-ja-viidete-haldamine-e-oppes-pohimotted-moisted-reeglid
Senini ei ole ma kokku puutunud erinevate viitamisstiilidega, nt APA stiilis . Seda pean veel täpsemalt uurima, mis see on :). Klassikalised kokkupuuted viitamisega on ikka olnud, siis kui on vaja kirjutada olnud referaat, lõputöö, bakalaureusetöö jne. Ja sellistel juhtudel olen ikka aluseks võtnud koolis kinnitatud reeglistiku.
Seega antud kursusel erinevate materjalide lugemine ja kogemuste vahetamine on mulle väga huvitav.
1. nädala materjalis mulle meeldisid 10 käsku, neid tuleks aeg-ajalt tudengitele meelde tuletada:)

Ülesanded
1. Palu ühel oma kooli üliõpilasel ja ühel õppejõul oma sõnadega seletada, miks on viitamine oluline.
Palusin ühel viimase kursuse (neljanda kursuse) tudengil kirjeldada, miks on viitamine oluline. Ta leidis, et igal autoril on õigus oma materjalile ja seega on tema arust autori õiguste kuritarvitamine kui autori loodud tekstile/materjalile ei viidata.
Õppejõu vastus: viitamine annab võimaluse vaadelda, milliseid allikaid tudeng on töödelnud, kelle ideid kasutanud ja refereerinud. Samuti annab see hea vihje selle kohta, et milliseid materjale võiks tudeng veel kasutada. Samuti aitab viitamine vältida plagiaati, kahjuks leidub seda tudengite töödes tihtipeale ja suurel määral.
2.Leia veebist üks korrektselt algallikatele viitav õppematerjal ja üks mittekorretselt viitav õppematerjal. Mis on mittekorrektselt viitava materjali puudused?
Korrektne viitamine - leian, et siin on õppejõud korrektselt välja toonud, milliseid materjale on kasutanud ja korrektne viide
http://www.e-uni.ee/kutsekeel/elektrotehnika/
Mittekorrektne viitamine - leian, et kasutatud kirjanduse osas ei tohiks olla sellist viitamist. URL-ide puhul peaks ikka olema välja toodud kodulehekülje nö pealkiri, või siis artikli pealkiri, autor jne.
Õppematerjal -Maavärinad 11.klassile
http://1193_4760maavarinad_11klassile_koostas_maigi_astok.ppt/
3. Millised nõudmised sead Sa oma üliõpilastele kirjalike tööde vormistamiseks ja viitamiseks? Kas Sinu õppeasutuses on kehtestatud üldised tööde vormistamise ja viitamise nõuded?
Meie õppeasutuses on mitmeid kordi üliõpilaste kirjalike tööde vormistamise juhendit muudetud. Praegune juhend on uuesti üle vaadatud alles eelmise aasta lõpus ning on tudengitele ka e-versioonina kätte saadavaks tehtud. Kuna on olemas nimetatud juhend, siis tuleb meil kõigil nimetatud materjali tööde juhendamisel kasutada, seega ei saa tudengilt nõuda teistsugusemaid viitamise reeglistikku.

1 comment:

  1. Tolles elektrotehnika kutsekeele õppematerjalis jäi minule küll kohati arusaamatuks, mil määral oli otselaenuna kasutataud Kärtneri keeleõpetaja metoodikavihikuid. Samas ei mainitud kasutatud kirjanduse nimekirjas neid allikaid, millele viitasid üksikud peatükid (EPL, kokkuhoid.energia.ee jne). Aga siiski nõustun Teiega - keskmine õppematerjal hoolib korrektsest viitamisest kindlasti veelgi vähem.

    ReplyDelete